la-Targu Jiu.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii targujienilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Festivalul Păstrăvului de la Tismana, festin gastronomic pentru iubitorii de pește

Agerpres

 

Localitatea Tismana este renumită atât pe plan local, cât și pe plan național în primul rând pentru una dintre cele mai frumoase și vechi lăcașuri de cult din țară, mănăstirea cu același nume, dar și pentru potențialul piscicol ridicat.

De fiecare dată când menționezi numele Tismana gândul te duce, cel puțin dacă ești din Gorj și ești mare iubitor de pește, la păstrăvul afumat sau umplut cu legume preparat de gospodinele din zonă după rețete numai de ele știute. Crescut în apă limpede și curată de munte, păstrăvul este afumat numai cu lemn de nuc sau de fag, pentru a da acel gust specific și învelit apoi în coajă de brad.

Nu puțini sunt turiștii care poposesc în Tismana și la plecare cumpără vestitul păstrăv de aici. El este nelipsit de la mesele localnicilor, fiind valorificat afumat sau proaspăt direct de la păstrăvării, de la magazinele zonei sau din târgurile săptămânale. Producerea, creșterea, valorificarea și consumul păstrăvului face parte din activitatea economică ce determină un turism durabil și responsabil în oraș.

Pentru a prezenta potențialul piscicol al orașului, dar și pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști în zona, primăria orașului organizează anual, în data de 25 martie, atunci când în calendarul ortodox se sărbătorește Bunavestire, Festivalul Păstrăvului. Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediție în acest an, se suprapune cu Târgul de Primăvară — Bâlciul de Blagoveștenie, turiștii prezenți aici primind din partea autorităților locale păstrăv cu mămăliguță și vin.

"Pe 25 martie este Bâlciul Blagoveșteniei, este hramul bisericii din fostul sat Tismana și profităm de prezența celor ce vin la acest bâlci, care se organizează de peste o sută de ani, să le prezentăm și potențialul piscicol al localității. Avem multe păstrăvării și dorința locuitorilor de a mări numărul crescătoriilor este destul de mare. Invităm și zonele apropiate, limitrofe cu potențial piscicol ridicat cum sunt Peștișani și Arcani.

Încercăm ca timp de o zi să creștem numărul vizitatorilor și să atragem atenția asupra acestui element de referință. Anul acesta o să fie cea de-a treia ediție, în medie participă cam 2.000 de oameni", a spus primarul Marian Slivilescu.

În afară de Păstrăvăria Ocolului Silvic, ce are 30 bazine și care în anul 1992 era cea mai mare din țară, există Păstrăvăria Mănăstirii Tismana cu zece bazine, Păstrăvăria din satul Costeni profilată pe obținerea de puiet de păstrăv pentru popularea apelor de munte din Gorj și din întreaga țară.

De asemenea, sunt numeroase păstrăvării de mici dimensiuni în gospodăriile localnicilor, precum și alte păstrăvării cu investiții exclusiv private.

În ceea ce privește prepararea păstrăvului afumat, Marian Slivilescu menționează că localnicii au propriile metode de afumare, cel mai important ingredient în obținerea gustului dulceag fiind lemnul folosit.

"Pentru afumare este cel mai bun păstrăvul mai mare, care se spală, se taie pe burtă și se curăță bine, inclusiv de branhii. Se sărează bine și se lasă așa, în zeama pe care o lasă, să stea cam o zi și o noapte.

Se spală apoi și se lasă să se usuce, chiar afară în aer liber dacă se poate și este gata pentru afumătoare. Știu că bătrânii apreciau foarte mult lemnul uscat de nuc pentru afumat, cel care probabil datorită iodului pe care îl conținea dădea o aromă deosebită păstrăvului. Din păcate, lemnul de nuc este puțin, oamenii folosesc lemnul de fag, uscat bine, care dă un fum potrivit acestei operațiuni.

Avem în Tismana oameni care s-au experimentat în afumarea păstrăvului, însă cel mai cunoscut este domnul Secotă, care are o rețetă care dă rezultate foarte bune și este foarte căutată de consumatori. Fiecare păstrăvar are secretele lui și nu trebuie dezvăluite. La toate pensiunile din localitate nu există masă fără păstrăv", a explicat primarul Marian Slivilescu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

 

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015